UA | RU
Контактна інформація
Київ

​Одяг з мембраною: правильний догляд

Функціональними матеріалами вже навряд чи когось здивуєш. З них шиють спортивний і повсякденний одяг, взуття, виготовляють різні види спорядження, в тому числі і туристичного. Але ось про правильний догляд за такими матеріалами досі знають не всі. Нижче мова піде саме про те, як зробити так, щоб річ з мембранного матеріалу прослужила довше.

Мембранні матеріали відносяться до числа тканин з особливою функціональністю. Їх особливість-виборча пропускаемость. Це означає, що повітря крізь матеріал може пройти безперешкодно, а ось вода проводиться тільки в одному напрямку. Так, куртка не промокне під дощем, а черевики — через росу. При цьому, зсередини вся волога (мається на увазі, в першу чергу, піт) легко виводиться назовні. Щоб функціональність мембран не порушувалася, доглядати за виготовленими з таких матеріалів речами слід певним чином.

Повсякденний догляд

Згодом, через тертя і багаторазового намокання, мембрани можуть почати пропускати воду під дощем. Однак не варто засмучуватися, що її властивості втрачені безповоротно — їх ще можна відновити, якщо обробити поверхню спеціальними засобами. Це можуть бути аерозолі або рідкі просочення, які наносяться виключно на чисту поверхню. Такі кошти можуть трохи змінити колір матеріалу, але якщо нанести їх рівномірно, ці зміни будуть не суттєвими.

Прання

Деталі щодо прання кожної конкретної речі завжди вказуються на бирці, яка пришивається до виробу. Але все ж, для будь-якого одягу з мембранного матеріалу краще використовувати ручне прання. Якщо обраний машинний варіант, то це повинен бути делікатний режим, а температура води не повинна перевищувати 30-40°С.віджимання в будь-якому випадку слід виконати вручну, не перекручуючи волокна тканини і не прикладаючи надмірних зусиль.

Для прання не можна використовувати звичайний порошок, навіть високої якості. Відбілюючі і засоби для виведення плям речовини, які в ньому містяться, порушать властивості мембран. Тому прати слід в звичайній воді, використовувати господарське або дитяче мило, або ж купувати спеціальні засоби для догляду за мембранними тканинами

Сушіння

Найкраще просушити мембранні куртки або інший одяг на відкритому повітрі. В якості альтернативи, може використовуватися добре провітрювана кімната. Одяг потрібно розправити і покласти горизонтально на всмоктуючий вологу килимок (який в процесі сушіння доведеться міняти) або ж повісити вертикально на плічках. На висихає одяг не повинні потрапляти прямі сонячні промені, вона повинна висіти далеко від обігрівачів і джерел відкритого вогню. Використовувати сушку в машинах забороняється. Крім того, мембранні матеріали не можна гладити.

Тривале зберігання

Після закінчення сезону, мембранний одяг відправляється в шафу. Вона повинна бути попередньо випрана і висушена. Якщо на одяг надівається чохол, то потрібно забезпечити вільний доступ повітря.

Якщо дотримуватися цих правил, мембранні куртки, Штани та інший одяг зможе прослужити, зберігаючи свої водовідштовхувальні властивості, максимально довго.

Написати коментар