UA | RU
Контактна інформація
Київ

Похід до Норвегії у шкарпетках DexShell

Минув тиждень, як ми повернулися з 23-денного велопоходу Норвегією. Після запаморочливих і спокійних гірських пейзажів поринули в суєту столичного життя, мізки стали на місце, і можна підбити підсумки. Кінець липня і початок серпня – не найсухіший сезон у Норвегії, тому морально готувалися до найнесприятливіших умов і купували до поїздки відповідне екіпірування.

Мембранні куртки, штани навіть купили тент, щоб ховатися від сильного дощу. Як виявилося, річ дуже марна. Вдень натягувати його ніколи. Натягли всього кілька разів над наметом на ніч з тих міркувань, що тент набагато швидше сохне, ніж намет. Заздалегідь замовили кросівки з іноземного сайту. Але завдяки митниці посилка так і не встигла дійти до дня від'їзду. І в останній день постало питання: "Що робити?" Провести 3 тижні з мокрими ногами бажання не було. На форумі velomania.ru вичитав пораду: найлегші швидковисихаючі кросівки та мембранні шкарпетки. Швидкий пошук по інтернету видав два варіанти: DexShell та Totall.

Через ціну вибір упав на DexShell. Почитав відгуки мисливців та рибалок, не повірив, але вирішив перевірити. Взяв по 2 пари собі та дружині (DexShell Coolvent та DexShell Coolvent Lite). Як виявилося, це був один із найвдаліших придбань для походу. Вдома поміряв. Відразу збентежило те, що при заявленому розмірі 39-42 та моєму розмірі ноги 41, п'ята виявилася десь посередині стопи. При цьому шкарпетки майже не тягнуться. Боявся, що буде незручно. Але виявилося, що це нітрохи не заважає, і шкарпетка сидить дуже зручно. Найлегші моделі, які я вибрав, виявилися досить товстими. Додають приблизно піврозміру. Це треба враховувати, вибираючи взуття.

З погодою нам, можна сказати, пощастило. Дощ був лише половину часу:) І це, треба сказати, вдало! Ми відчули Норвегію такою, якою вона є - без прикрас. Наш шлях пролягав з невеликого містечка Andalsnes до Бергену. На маршруті були 5 найкрасивіших фіордів, Сходи Тролів (Trollstiegen), льодовик Jostedalsbreen, фломська залізниця, найкрасивіша велодоріжка Rallarvegen і диво природи Мова Тролів (Trolltunga). Їхали ми не поспішаючи. А Норвегією і не виходить їхати швидко, адже навколо такі види, повз які неможливо проїхати. До того ж усе усеяно грибами та ягодами: суницями, чорницями, малиною. Складно встояти перед такою спокусою. Першого ж дня пішов дощ.

Проїхали трохи, але поки розбирали намет, довелося пристойно потоптатися мокрою травою. Перше випробування для шкарпеток. Кросівки промокли наскрізь, вода в них хлюпала, зовнішня частина носка, звичайно, промокла, але всередині нога суха. Наступний день – дощ із ранку до вечора. І ми весь день під дощем деремося на Сходи Тролів: то велосипедом, то пішки. Пізнього вечора ми на перевалі. Вітер, мряка, навколо лежить сніг. Напевно, за весь похід це було найсерйозніше випробування на міцність і для нас, і для спорядження. На наше щастя, пізно вночі нам удалося знайти вільний будиночок в одному з кемпінгів і гарненько просушитися та відігрітися. Попереду було ще кілька дощових днів, але не з такими суворими умовами. Ще кілька разів дощовими днями вдалося знайти то будиночок, то хостел, щоб просушитися. Але більшість часу все одно доводилося ночувати в наметі. Що далі ми просувалися на південь, то складніше було з житлом. Усі доступні за ціною будиночки завжди зайняті чи заброньовані.

Прохолодними сирими ночами взуття, звичайно ж, не встигало висихати. І в таких умовах непромокаючі шкарпетки були дуже доречними. Вони нас рятували і в дощові дні, і при подоланні сніжників на Rallarvegen, і коли ми лазили по топких вересових пустках по щиколотку у воді. Звісно, обіцяного дива не сталося. Не сказати, щоб ноги почувалися в теплі та комфорті:) Температура була в районі 14 градусів, але в горах опускалася і до 5. Звичайно, холод відчувався від того, що зовнішня частина носка мокра, і сітчасті кросівки нічого не гріють. Але все одно це набагато краще, ніж наскрізь мокрі шкарпетки. Я брав найлегші моделі. Можливо в тепліших моделях внутрішній шар товстіший, і тому краще гріє. Вичитав на форумі мисливців, що шкарпетки дуже швидко сохнуть. Такого дива за ними не було. Так, сохнуть трохи швидше, ніж ХБ-шні, але все одно за ніч у наметі просохнути не встигали. А після прання їх доводиться сушити спочатку зовні, а потім вивертати навиворіт:) Загалом, по 2 пари цілком вистачало, щоб поки одні носиш, інші просушувалися, бовтаючись на рюкзаку:)

Звичайно, всі ці тлінні проблеми – це справжня нісенітниця в порівнянні з тим задоволенням, яке ми отримали, подорожуючи цією дивовижно красивою країною. І жодні дощі не змогли зіпсувати наші враження. Складно та довго описувати всі враження словами. Фотографії скажуть за мене набагато краще:) Ми побачили дуже багато найкрасивіших місць. Але неможливо побачити всі краси Норвегії за 3 тижні. Тому ми обов'язково повернемось туди ще раз.

Артем і Маша

Написати коментар
7 коментарі
Андрей
Андрейfenix.ua5 січня 2017 17:57
Невероятное путешествие и отличный тест! Спасибо!
Dexshell.com.ua
Dexshell.com.uafenix.ua27 січня 2017 17:34
В таких условиях такая продукция, должно быть, незаменима!
Dexshell.com.ua
Dexshell.com.uafenix.ua2 лютого 2017 16:59
Невероятно! С обычными носками, которые бы сразу насквозь промокли, путешествие превратилось бы в пытку.
Dexshell.com.ua
Dexshell.com.uafenix.ua6 лютого 2017 18:16
Сложно представить, как бы путешественники обошлись без этих носков. Спасибо за информацию про то что носки прибавляют почти пол размера.
Dexshell.com.ua
Dexshell.com.uafenix.ua18 вересня 2017 10:10
В таких походах лучше иметь всю технологичную одежду - и носки и курточки, штаны.
Dexshell.com.ua
Dexshell.com.uafenix.ua21 вересня 2017 15:39
В походе пришлось идти по мокрой траве. Хорошо, что я заранее надел эти носки и ноги остались сухими!!
Dexshell.com.ua
Dexshell.com.uafenix.ua25 вересня 2017 14:51
Александр, очень хорошо, что вы воспользовались носкими нашего бренда. Будем рады, обращайтесь и надеемся на ваши рекомендации.